+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Blog

Az élménypedagógia hatása a gyermekek fejlődésére és tanulására.

Az élménypedagógia hatékony eszköz a gyermekek fizikai, szociális, érzelmi és kognitív készségeinek fejlesztéséhez. Magában foglalja a gyermekek gyakorlati tapasztalatokba való elmerülését, amelyek a problémamegoldásra, a kreatív gondolkodásra és a csapatépítésre összpontosítanak. Kutatások bizonyították e megközelítés hatékonyságát a gyermekek fejlődésének és tanulásának javításában.

Mi a nyári taborokban is az élménypedagógia módszertanát használjuk!

Klikk ide: nézd meg nyári tábor kínálatunkat!

Fizikai fejlődés
Az élménypedagógia a szabadtéri felfedezés, tanulás vagy a fizikai kihívások révén ösztönzi a fejlődést. A gyerekek olyan motoros képességeket fejlesztenek, mint a mozgás közbeni kreatív feladatmegoldás – miközben a ne felejtsük el, hogy a folyamat a természeti környezetben zajlik – ami néha kiszámíthatatlan próbatételek elé állítja a résztvevőket.
A feladatok végrehajtása során fejlesztik önbizalmukat és ez az újonnan szerzett önbizalom segíthet nekik a „játéktéren kívüli”, a valós élet kihívásokkal teletűzdelt feladataiban is, mint például egy iskolai projekt megoldása.

Emellett kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás javítja a koncentrációs szintet, ami jobb teljesítményt eredményezhet a teszteken (Rosenbloom & DeFriese 2012).

Szociális fejlődés
A tapasztalati oktatás révén a gyermekek lehetőséget kapnak arra, hogy gyakorolják a másokkal való kommunikációt és együttműködést. Ez segít nekik megtanulni, hogyan dolgozzanak együtt egy közös cél érdekében, miközben megértik egymás nézőpontját is. Egy tanulmány szerint azok a diákok, akik élménypedagógiai tevékenységekben vettek részt, magasabb pontszámot értek el a szociális problémamegoldó feladatokban, mint azok, akik nem vettek részt (Dodson et al., 2016). A hatékony együttműködés képessége olyan fontos készség, amely mind tudományos, mind társadalmi szempontból előnyös lehet a tanulók számára egész életük során.

Érzelmi fejlődés
Az új élményekkel járó izgalom ösztönzi az érzelmi fejlődést azáltal, hogy megtanítja a gyerekeknek, hogyan kezeljék a különböző érzelmeket, például a félelmet vagy az örömöt. E tevékenységek révén jobban megismerik saját és mások érzelmeit. Ez lehetővé teszi számukra, hogy jobb döntéseket hozzanak, amikor nehéz helyzetekkel szembesülnek (King 2010). Az élménypedagógia emellett biztonságos környezetet biztosít a gyermekek számára, ahol az ítélkezéstől való félelem nélkül fejezhetik ki magukat, ami lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék személyiségük különböző aspektusait anélkül, hogy emiatt nyomást éreznének (Steinberg & Montanez 2014).

Kognitív fejlődés
A tapasztalati tanulás serkenti a kognitív fejlődést azáltal, hogy olyan környezetet biztosít, amelyben a tanulók kritikusan gondolkodhatnak, a gyakorlatok, a játékok során pedig stratégiát alkothatnak. Ehhez gyors és hatékonyan információfeldolgozásra van szükség, ami segíti a hatékony feladatmegoldást. (Lopez-Wagner et al., 2015).
Megállapították, hogy azok, akik tapasztalati tevékenységekben vesznek részt, nagyobb teljesítményt érnek el a teszteken, mint azok, akik nem vesznek részt (Bowen & Ramey 2013). Továbbá tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik korán gyakorlatorientált tapasztalati tanulásban vesznek részt, hajlamosabbak arra, hogy magabiztosabb problémamegoldókká váljanak azokhoz képest, akik nem (Tyack & Cuban 1995).

Következtetés
Az outdoor fizikai aktivitásoktól kezdve az indoor feladatokig – a tapasztalati oktatás bizonyítottan hatékonyan serkentik a gyermeki fejlődés minden területét: szocializációs készségek, önismeret, érzelemszabályozás, kommunikációs kompetencia és általános kognitív teljesítményszintek.
Mindez előnyös a sikerhez az osztálytermi környezetben és azon kívül is. Így világos, hogy a pedagógusoknak miért érdemes megfontolniuk a tapasztalati tanulás beépítését programjaikba: nemcsak alapvető készségekkel felvértezett fiatal tanulókat eredményez, hanem olyanokat is, akik felkészültek a jövőbeli sikerekre!
Az élménypedagógia bár több helyen nagyszerűen alkalmazzák, az iskolák összességét tekintve még mindig gyerekcipőben jár.
A szülők pedig eldönthetik, hogy egy nyári tábor alkalmával felgyorsítják- e ezt a fejlődési folyamatot.
A tapasztalatunk az, hogy bizony sokan élnek ezzel a lehetőséggel.
Ha Te is így döntesz, akkor várunk szeretettel!

Klikk ide: nézd meg a nyári tábor kínálatunkat!

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva