+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Blog

Túlélés, expedíció a seregben!

Pécs – Kiképzés a Mecsekben! 

Honvédelmi gyakorlaton.

Kurt Hahn az élménypedagógia atyja többek között anno egy túlélési tréninget szervezett a tengeralattjárón lévő matrózoknak! Miért? Hogy egy szintre hozza a csapatot és éles helyzetben ne vesszenek oda. Bizony!
Tavaly óta mi az Élmenyzónával egy kicsit nagyobb lendületet vettünk az outdoor irányába. Expedíciós, katonai túlélőtábort szerveztünk gyerekeknek. Óriási sikerrel. Egyet szerettünk volna, három lett belőle…
Idén úgy gondoltam, hogy itt az idő a bizonyításra és én magam is részt veszek a Magyar Honvédség egységes alapkiképzésén. Voltam már sorállományú katona 28 évvel ezelőtt. Igen, most másodszor is.
Tíz betű és nem Kalifornia! Mi az? Kopaszsors. Igen, mindent elölről. Mindent!
Egy biztos, aki önkéntes katonai szolgálatra adja a fejét, az készüljön fel lelkileg, mentálisan és fizikálisan is. Nem kötelező, ezt többször is elmondják. És hullanak is ki szép számmal a versenyzők. Ez nem sorkatonaság, ahol a nyekenyókát is bent kellett tartani. Itt bizony megköszönik. De aki teljesít, maradhat.
Mit kap cserébe? Egy profi kiképző csapatot, mindenki megtudja saját határait es azt, hogy van hová fejlődnie.
Jómagam például megfogadtam, hogy sokkal többet kell edzeni, mert az embernek a testét jobban kell tisztelnie.
És miért vágtam bele ebbe a kalandba? Hogy az expedíciós, túlélőtáborainban még hitelesebb legyek, még többet adjunk a gyerekeknek.
A katonai kiképzés és a túlélés!
A katonai kiképzés a katonák életének alapvető része, és előnyei nem csak a harci helyzetekre korlátozódnak. Bár a legtöbb ember a katonai kiképzést a háborúra való felkészüléssel hozza összefüggésbe, a katonai kiképzés a leghétköznapibb életmentési és túlélési forgatókönyvekben is segíthet.
A szigorú fizikai és mentális gyakorlatok révén a katonák éberebbé, mozgékonyabbá és rugalmasabbá válnak minden helyzetben. Az egyik terület, ahol a katonai kiképzés különösen hasznosnak bizonyulhat, a fizikai erőnlét. A katonák által a kiképzés során végzett gyakorlatok olyan állóképességet, mozgékonyságot és erőt fejlesztenek, amelyet a mindennapi életben is alkalmazni lehet.
Az olyan napi edzésprogramok, mint a futás, az állóképességi tesztek és a súlyemelés nemcsak az általános egészség megőrzésében segítenek, hanem felkészítik a szervezetet a nagy intenzitású fizikai tevékenységre is, ha a helyzet úgy hozza. Ez különösen hasznos lehet válsághelyzetekben, amikor gyors reakciókra van szükség, vagy amikor az embernek nehéz terhet kell cipelnie hosszú távokon keresztül, nehéz környezetben.
A katonai kiképzés másik fontos szempontja a mentális erő fejlesztése különböző gyakorlatok, feladatok és tevékenységek révén, amelyek a nyomás alatti problémamegoldást foglalják magukban.
Azáltal, hogy a katonák szigorú időkorlátokkal vagy nehéz akadályokkal járó, kihívást jelentő forgatókönyveknek vannak kitéve, megtanulják, hogyan lehet a legjobban teljesíteni kényszerhelyzetben anélkül, hogy elveszítenék a koncentrációjukat vagy elhamarkodott döntéseket hoznának.
Ezáltal gyors döntéseket tudnak hozni, amelyek szükség esetén életmentő beavatkozásokhoz vezethetnek – kezdve az elsősegélynyújtástól a vészhelyzetekben, vagy a veszélyből való gyors kijutástól egy természeti katasztrófa, például földrengés vagy árvíz esetén.
Emellett a katonai alapképzés során szerzett ismeretek, mint például a sürgősségi orvosi beavatkozási technikák (beleértve az újraélesztést is), a katonákat felvértezik a saját vagy mások életmentő beavatkozásához szükséges készségekkel.
Az olyan témák alapos tanítása révén, mint az elsősegélynyújtó felszerelések karbantartása és a lőtt sebek kezelése, a katonák a legtöbb civilnél jobban fel vannak szerelve, ha olyan veszélyes körülmények közé kerülnek, amelyek gyors orvosi ellátást igényelnek, mielőtt a hivatásos orvosi segítség a helyszínre érkezik.
Továbbá, egy másik kritikus szempont, amely az alapvető katonai kiképzést alkotja, az a felkészítés a túlélésre minden eshetőség ellenére, függetlenül attól, hogy milyen környezetben találják magukat – legyen szó hegyvidéki terepről hóesés közepette vagy sivatagi körülményekről hőhullámok közepette stb.
Különböző gyakorlatokon keresztül, mint például annak megtanulása, hogyan kell menedéket építeni csak abból, amit a természet nyújt; térképolvasás; irányok megértése; tűzgyújtás, stb., a katonák felvérteződnek a szükséges készségekkel, amelyek szükségesek bármilyen éghajlati vagy terepviszonyok túléléséhez, amíg a megfelelő segítség megérkezik, ha a mentés más formái kudarcot vallanak.
A túlélési képesség nem csak lehetővé teszi számukra, hanem reményt is ad nekik, ha valaha is hasonló forgatókönyvekkel szembesülnek a harctéren kívül – még ha csak a szabadban töltött idő miatt hosszabb időre elvesznek a szabadban táborozással stb. kapcsolatban.
Végül pedig, ami a katonai kiképzés során tanult dolgok mellett elég fontos – az önfegyelem is kiemelkedő jelentőséggel bír! Az, hogy az ember képes szilárdan betartani a szabályokat, függetlenül attól, hogy mi a személyes véleménye, a kemény körülmények elviselése mellett, anélkül, hogy megkérdőjelezné a parancsokat, lehetővé teszi, hogy az ember a feladatra összpontosítson, és ehelyett ismét nagyon jól elvezethet a veszély útjából, mind a háborús zónákon belül, mind azokon kívül!
Ezért az önfegyelem túlmutat a felettesek iránti puszta engedelmességen, képessé válunk hosszútávon összpontosítani kritikus helyzetben is, ezért ha elsajátítjuk, akkor sikeres eredményekhez vezethet!
A legtöbb ember a katonai kiképzésre úgy asszociál, hogy ezeket az embereket kizárólag a csatamezőkön vívott csatákra készítik fel; sok más előny is létezik, ahol ezek a felbecsülhetetlen értékű tanítások lehetővé teszik az egyének számára a magas kockázatú túlélési forgatókönyveken való navigálást mind a háborús övezeteken belül, mind azokon kívül!
Ami számít, az az, hogy valaki elsajátítja-e ezeket az értékes leckéket.
Összefoglalva, míg a szigorú fizikai és mentális gyakorlatok lényeges részét képezik a katonai kiképzésnek – a jutalmak jóval túlmutatnak azon, hogy a katonákat pusztán a háborúban vívott csatákra készítsék fel. Lehetővé teszik, hogy ugyanezek az egyének számos veszélyes körülmények között navigáljanak akár a civil életben sürgősségi vagy mentési helyzetben.
A katonai expedíciós túlélőtáborainkba (8-13 évesek) még korlatozott számban lehet jelentkezni: www.elmenyzona.hu/tabor
(Horváth András, 52 tvz.,  szakaszvezető)

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva