+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Céges Csapatépítés – GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Mi az a céges csapatépítés és miért fontos?

A céges csapatépítés során az egyénekből csapat, de inkább igazi közösség alakul ki. Ahogy a dolgos munkanapok során, itt is együtt kell dolgozni egy cél érdekében, de itt már játékos formában.

A céges csapatépítést rekreációs vagy fejlesztési céllal szokták kérni. Van, hogy konfliktusok alakultak ki a cégnél vagy klikkesedés jellemző, esetleg sok új tag jött a céghez és integrálni kell őket.

Néha a holtpontról való kizökkentés a cél és akkor is szoktak rendelni csapatépítést, ha már régóta egy helyben topog egy cég. De nem ritka, hogy egyfajta „terápiás” célja is van. Kapcsolódjanak a kollégák, kommunikáljanak, érezzék együtt jól magukat.

Vannak bizonyos időközönként tartandó alkalmak és van olyan, hogy a csapatépítésnek munkaerőmegtartó szerepe van (extra szolgáltatás, a közösséghez való tartozás erősítése).

 1. Jár-e kellemetlen, ciki helyzettel a csapatépítés?

Nem, nálunk soha! Erre mindig odafigyelünk. A több, mint 20 éves tapasztalat hozzásegít minket ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a sokszor rémálomként felmerülő szituációkat. Itt is az előre történő egyeztetés a kulcs.

 1. Van-e gyakorlati példa vagy videó, hogy nálatok hogy néz ki egy csapatépítés?

Igen van, a www.elmenyzona.hu/csapatepites oldalon illetve a youtube csatornánkon. De annyira különbözőek a kérések, hogy szinte bármit meg tudunk valósítani, amit mi klasszikus csapatépítésnek hívunk. De van telefonos applikációra épülő megkeresős megtalálós NAVIGÁTOR játékunk is, melyben el lehet rejteni belsős kvízeket, kihívásokat is. Ez is kipróbált, bevált játék.

 1. Hogy kell elképzelni a csapatépítés terét? Hol lesznek a dolgozók, csapatok?

Lehet egy közös térben is szabadéten vagy beltéren. És lehet forgószínpad-jelleggel. Mindenki egy adott állomáson kezdi és egy bizonyos idő után vándorolnak a csapatok. Amikor utóbbi kerül lebonyolításra, akkor is vannak energetizáló játékok, amivel megalapozzuk a csapatépítés hangulatát. De speciálisabb elképzekést is meg tudunk valósítani. Vezettünk már csapatépítést vízben (Vízi vetélkedő) vagy éppen jégen (Heves jeges). Levegőben még nem!

Milyen helyszínen tudjátok lebonyolítani a csapatépítést?

A cég helyszínén, telephelyén, székhelyén vagy külső helyszínen is. Egyeztetés alapján.

 1. Helyileg korlátozott vagy országos a jelenlétetek?

Pécsi csapat vagyunk, de bejártuk már az egész országot. Bárhol le tudjuk bonyolítani a rendezvényt.

 1. Tudtok-e segíteni a helyszín kiválasztásában, biztosításában?

Igen!

 1. Tudtok-e segíteni a catering szolgáltatásban?

Igen!

 

 1. Milyen jellegű programot tudtok biztosítani?

Mozgásos vagy éppen asztaloknál ülős helyhez kötöttet.

 1. Korosztályspecifikusan is tudtok programot?

Igen, minden esetben kitérünk a korosztályi specialitásokra. A csapatépítőt úgy állítjuk össze, hogy mindenkinek kihívást jelentsen és mindenki meg tudja oldani az adott feladatot. Hiszünk abban, hogy a csapat több, mint részek összessége!

 1. Mennyi időt kell szánni egy csapatépítő programra?

Többfélét kértek már tőlünk, de a klasszikus a 2,5-3 órás. Vagy egy délelőtt, vagy egy délután. De egy, sőt 2,5 napos csapatépítést is tartottunk már.

 1. Hol lehet megrendelni a céges csapatépítést és milyen árakat lehet várni?

A www.elmenyzona.hu/csapatepites oldalon tájékozódhatsz. A kitöltött adatlap után felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül és továbbgondoljuk az ötletedet. Telefonon keresd Horváth Andrást: +36 30 99 37 302

 1. Mi a teendő, ha valaki nem tud részt venni a csapatépítő programban?

A csapatépítő programot úgy is össze tudjuk állítani, hogy a sérült, mozogni nem tudó dolgozó is be tudjon kapcsolódni pl. a stratégiaalkotásba.

 1. Mikor a legjobb időpont a céges csapatépítés megrendelésére?

Bármilyen időpont. Akár hét elején, akár a munkahét végén vagy éppen hétvégén. Valami miatt általában a pénteki napot szokták kérni az együttműködők. Fontos szokott lenni, hogy munkaidőben történjen, mert így könnyebb motiválni a dolgozókat. De nem ritka a szombati vagy vasárnapi rendezvény sem.

 1. Mikor érdemes a céges csapatépítő programot megszervezni? Az évszakoknak van-e hatása erre?

Erre sincs recept, mert volt már télen is (Mikulás-party vagy Karaoke-show, Kvízest, csapatépítés asztaloknál), de a jó idő beköszöntével a szabadér adta lehetőségek dominálnak (április-október között).

 1. Milyen előkészületeket kell tenni a csapatépítő program előtt?

Részletes információáramlás a cég és köztünk. Melyek az előzmények, milyen célból tartják, mit kell tudni a dolgozókról. De erre van egy célirányos adatlapunk is a későbbiekben. Az első, hogy kérj ajánlatot!

 1. Mit tegyek, ha nem találom a megfelelő céges csapatépítő programot?

Könnyen lehet, hogy számunkra teljesen nyilvánvaló dolgot nem írtunk le és bőven meg tudjuk valósítani. Mindenképpen mondd el és álmodjuk meg közösen. Szólni fogunk, ha nem a mi kompetenciánk.

 1. Hogyan lehet biztosítani, hogy a dolgozók valóban élvezzék a csapatépítő programot?

Úgy, hogy megteremtitek ennek a kultúráját a cégnél. És bizony tájékozódni kell az adott cég honlapján is, megnézni pl. a Youtube csatornájukat. www.elmenyzona.hu/csapatepites

Soha ne tegyél rossz lóra!

 1. Milyen mértékben befolyásolja a csapatépítő program a dolgozók motivációját és elégedettségét?

Egy jó hangulatú program határozottan pozitív irányban befolyásolja! Az elégedettség annál nagyobb, minél jobban vonódtak be az adott napba és minél jobb a csapat és a csapatépítő között a kémia.

 1. Milyen szerepe van a vezetőségnek a céges csapatépítő program sikerességében?

Nagy szerepe van, mert ő mutat példát. Ha komolyan veszi, pozitívan kommunikál a csapatépítésről, nem csak „túl akar lenni” rajta, nem csak szükséges rossznak gondolja, akkor csodákra képes egy csapatépítő rendezvény. Persze ehhez kongruensnek kell lenni: amit gondol, amit mond, ahogy viselkedik, annak összhangban kell lennie.

 1. Milyen hatásokat vált ki a céges csapatépítő program az egyes dolgozókra és a csapat egészére nézve?

Mi az Élményzónánál hangsúlyozzuk a „Választható Kihívás” elvét. Ez azt jelenti, hogy arra kérjük a résztvevőket, hogy tegyenek hozzá az élményhez a lehető legaktívabb formában (és természetesen arra kérjük a cégvezetőt is, hogy készítse fel a dolgozókat erre). Hiszen a kihívás az asaját választásunk. Lehet egy csapatépítő nagyon élvezetes, ha mi magunk úgy állunk hozzá. Henry Ford híres mondása szerint „akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz”. Ahol a fókusz, ott a növekedés. Ha eleve úgy állnak hozzá a céges dolgozók, hogy „jaj, megint egy csapatépítő, csak éljük túl valahogy”, akkor az a fókusz növekszik. Már a hozzáállásnál eldőlhet, legyen az egy szuper precízen megtervezett folyamat.

De! Mi ott vagyunk és már a legelején élét vesszük a félelmeknek. Tudjuk hogyan kell megteremteni azt a közeget, melynek során gördülékenyen mennek a dolgok.

És milyen hatást válthat ki? Javulhat a kommunikáció, empátia, bizalom, társas támogatás, problémamegoldás.

 1. Hogyan mérhető a fejlődés, a csapatépítés hatása?

Önkitöltős teszttel a csapatépítés után.

 

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva