+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Blog

Katonai Expedíciós Túlélőtábor

Katonai expedíciós túlélőtábor

Vár a kihívás, vár a természet!

Az Élményzóna által szervezett katonai expedíciós túlélőtáborok egyedülálló lehetőséget kínálnak gyermekeidnek arra, hogy fejlesszék készségeiket, építsék karakterüket, és életre szóló élményeket szerezzenek. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, miért érdemes részt venni ezeken a táborokon, és miért jók a szülőknek is.

Táborvezetők:

Az Élményzóna katonai expedíciós túlélőtáborainak vezetői között találjuk Horváth Andrást és Horváth-Majoros Krisztinát, mindketten elkötelezett élmény- és kalandpedagógusok. Horváth András a Kurt Hahn alapelvek híve, és ezekre támaszkodik a táborok vezetése során.

Kurt Hahn: Ki volt ő és mi volt a tevékenységi területe?

Kurt Hahn egy neves német reformpedagógus volt, aki az 1900-as évek elején és tevékenykedett. Ő volt a Salem Iskola alapítója, ahol azon dolgozott, hogy a diákok nemcsak intellektuálisan, hanem szellemileg és testileg is fejlődjenek. Hahn alapelvei között szerepeltek az élményalapú tanulás, a személyes fejlődés támogatása és a karakter építése. Az általa kidolgozott Outward Bound programok és iskolák azóta is világszerte elismertek a kaland- és élményoktatás területén.

A Táborok előnyei a gyermekek számára:

  1. Készségfejlesztés: Az Élményzóna katonai expedíciós túlélőtáborok során a gyerekek számos hasznos készséget sajátíthatnak el. Ezek közé tartozik a tűzgyújtás, csomókötés, menedék építés, térkép olvasás, tájolás és sok más. Ezek a készségek nemcsak a túléléshez, hanem az élet minden területén hasznosak lehetnek.
  2. Karakterépítés: A katonai táborok a fegyelem, az önfegyelem és a kitartás fejlesztésének remek lehetőségét kínálják. A gyerekek megtanulják, hogyan kell együttműködni másokkal, és hogyan kell kemény munkával elérni céljaikat.
  3. Biztonságos Kihívások: A táborokban szereplő kihívások mindig biztonságos környezetben zajlanak, és megfelelő felügyelet mellett. Ez lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy új dolgokat próbáljanak ki és erőnlétüket próbára tegyék anélkül, hogy veszélyeztetve lennének.
  4. Természeti Kapcsolat: A táborok a szabadban zajlanak, így lehetőség nyílik a természet közelségének élvezésére és megismerésére. Ez fontos a gyermekek számára, hogy megtanulják értékelni a környezetüket.

A Szülők nyugodtak lehetnek:

Számos szülő aggódik gyermekének biztonsága miatt, amikor távol vannak otthonról. Az Élményzóna katonai expedíciós túlélőtáborai azonban számos okból is megnyugtathatják a szülőket:

  1. Szakértői Felügyelet: A táborokat tapasztalt és képzett szakértők vezetik, akik tudják, hogyan kell biztonságosan irányítani a gyerekeket a kihívások során.
  2. Felelősségérzet: A katonai táborok a felelősségérzet kialakítására összpontosítanak, így a gyerekek megtanulják, hogyan kell felelősségteljesen cselekedni.
  3. Közösség: A táborokban a gyerekek részei egy összetartó közösségnek, ahol segítik egymást és ösztönzik a pozitív viselkedést.

Az Elsajátítható készségek:

Az Élményzóna katonai expedíciós túlélőtáborai során a gyermekek olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyeket később az életben is hasznosíthatnak. Ezek a készségek magukban foglalják a csapatmunkát, a problémamegoldást, az önfegyelmet, az erőnlétet és az önbizalmat. Ezek azok az alapvető kompetenciák, amelyekre a gyerekeknek szükségük van a sikeres felnőttként való boldoguláshoz.

Az őszi szünetben a Katonai Expedíciós Túlélőtábor egy fantasztikus lehetőség a gyermekek számára, hogy fejlesszék készségeiket, építsék karakterüket és élvezzék a természet közelségét. A szülők pedig nyugodt szívvel engedhetik el gyermekeiket, tudva, hogy szakértői felügyelet alatt, felelősségteljes környezetben élhetik ezt meg.

Összegezzük Kurt Hahn által alapított szervezeteket, valamint azokat az intézményeket, melynek  alapításban jelentős oktatási és nevelési tevékenységet végzett:

  1. United World Colleges (UWC): Kurt Hahn a második világháború után aktív résztvevője volt a United World Colleges (Egyesült Világiskolák) mozgalomnak. Az UWC-t azért hozták létre, hogy elősegítsék a nemzetek közötti megértést és a béke iránti elkötelezettséget a világ különböző részeiről érkező diákok összehozásával. Az UWC intézmények világszerte kínálnak nemzetközi oktatást és kiemelkedő lehetőségeket a fiatalok számára.
  2. Atlantic College: Az Egyesült Világiskolák első intézménye az Atlantic College volt, amit Kurt Hahn 1962-ben alapított Walesben. Az Atlantic College a béke, a tolerancia és a globális gondolkodás szellemében kínál oktatást.
  3. Gordonstoun Iskola: Mint már említettem, Kurt Hahn alapította a Gordonstoun Iskolát Skóciában. Az iskola alapelvei az élményalapú tanulás, a karakterfejlesztés és a diákönkormányzat voltak.
  4. Outward Bound Mozgalom: Az Outward Bound Mozgalom, amit Kurt Hahn indított el a második világháború alatt, ma is aktív és működik világszerte. Az Outward Bound programok számos országban biztosítanak szabadtéri kihívásokat és vezetési képzést a diákoknak és felnőtteknek.

Kurt Hahn munkássága és alapítványai jelentős hatással voltak az oktatás és a nevelés terén. Az általa kidolgozott pedagógiai elvek, amelyek az élményalapú tanulásra, a karakterfejlesztésre és a globális felelősségre helyezik a hangsúlyt, ma is inspirálják az oktatási intézményeket és a pedagógusokat világszerte.

Katonai expedíciós gyerektáborok számos előnnyel járnak:

  1. Készségfejlesztés: Gyermekeid olyan alapvető túlélőkészségeket sajátíthatnak el, mint tűzgyújtás, menedék építés, térkép olvasás és elsősegélynyújtás. Ezek a készségek életre szóló tudássá válhatnak.
  2. Karakterépítés: A táborok fegyelemre, önfegyelemre és kitartásra nevelnek. A gyerekek megtanulják, hogyan kell együttműködni másokkal, és fejleszthetik empátiájukat és kommunikációs készségeiket.
  3. Kihívások: Biztonságos környezetben szembesülnek kihívásokkal, amelyek önbizalmukat és problémamegoldó képességüket fejlesztik. Ez megerősíti önbizalmukat és vezetői készségeiket.
  4. Természeti kapcsolat: A táborok a szabadban zajlanak, lehetővé téve a természet közelségének élvezetét és megismerését. A gyerekek megtanulják értékelni a környezetüket és környezettudatosabbá válnak.
  5. Biztonság: Tapasztalt táborvezetők és szakértők felügyelik a gyerekeket, így a szülők nyugodtak lehetnek. A kihívások mindig megfelelő felügyelet mellett zajlanak.
  6. Csapatmunka: A gyerekek részei egy összetartó közösségnek, ahol megtanulják, hogyan kell együttműködni, segíteni egymásnak és konfliktusokat kezelni.
  7. Előnyös készségek: Az expedíciós táborokban olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyek az iskolán kívül is hasznosak, mint a problémamegoldás, időgazdálkodás és kommunikáció.
  8. Felelősségérzet: A táborok ösztönzik a felelősségteljes viselkedést és döntéshozatalt, ami segít a gyerekek önállóságának és fejlődésének.
  9. Életre szóló barátok: A táborokban kialakuló szoros barátságok életre szólnak és támogató közösséget teremtenek a gyerekek számára.
  10. Egyedi élmények: Az expedíciós táborok olyan élményeket kínálnak, amelyeket máshol nem tapasztalhatnak meg. Ezek az emlékek örökké megmaradnak.

(Horváth András)

Hajrá! Mire vársz? Én azonnal jelentkeznék!

Jelentkezés itt:

KATONAI EXPEDÍCIÓS TÚLÉLŐTÁBOR – JELENTKEZÉSI LAP

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva