+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Blog

Thomas – Kilmann teszt – Csapatépítés (3)

TESZT a CSAPATÉPÍTÉSBEN (3. rész)

Thomas – Kilmann teszt – konfliktuskezelés, befolyásolás

Folytatjuk gyakorlatias blogunkat egy újabb izgalmas teszttel. Konfliktuskezelést, befolyásolási technikáinkat elemezhetjük.

Személyes növekedés: A teszt segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb legyél a konfliktusokban.

Szeretnél jobban megérteni magad és másokat? Szeretnéd tudni, hogyan kezeled a konfliktusokat, és hogyan javíthatod a kapcsolataidat? Akkor érdemes kipróbálnod a Thomas – Killman tesztet, ami egy egyszerű, de hatékony eszköz a konfliktuskezelési stílusod feltárására.

A tesztet Kenneth W. Thomas és Ralph H. Kilmann fejlesztette ki 1974-ben a Kaliforniai Egyetemen (UCLA). A teszt azon az elképzelésen alapul, hogy a konfliktuskezelés két dimenziót foglal magában: az önérvényesítést és az együttműködést. Az önérvényesítés azt jelenti, hogy mennyire próbáljuk kielégíteni a saját érdekeinket, míg az együttműködés azt, hogy mennyire próbáljuk kielégíteni a másik fél érdekeit.

A teszt egy önértékelő kérdőív, amely 30 szituációt tartalmaz, amelyekben konfliktus alakulhat ki. Minden szituációhoz két válaszlehetőség tartozik, amelyek különböző konfliktuskezelési stílusokat tükröznek. A válaszaid alapján megtudhatod, hogy melyik stílust használod leggyakrabban, és melyiket kevésbé.

A Thomas – Killman teszt öt konfliktuskezelési stílust különböztet meg:

– Versengés: Ha ezt a stílust használod, akkor fontosnak tartod a saját céljaidat és érdekeidet, és nem törődsz a másik fél igényeivel. Erőszakosan és határozottan lépsz fel, és megpróbálod ráerőltetni az akaratodat a másikra. Ez a stílus akkor lehet hasznos, ha gyors döntést kell hozni, vagy ha nagyon fontos a saját álláspontod.

– Együttműködés: Ha ezt a stílust használod, akkor fontosnak tartod mind a saját, mind a másik fél céljait és érdekeit, és igyekszel közös megoldást találni. Nyitottan és őszintén kommunikálsz, és figyelembe veszed a másik nézőpontját. Ez a stílus akkor lehet hasznos, ha komplex vagy fontos problémáról van szó, vagy ha hosszú távú kapcsolatot szeretnél építeni.

– Kerülés: Ha ezt a stílust használod, akkor nem tartod fontosnak sem a saját, sem a másik fél céljait és érdekeit, és igyekszel elkerülni a konfliktust. Nem fejezed ki az álláspontodat, és nem foglalkozol a problémával. Ez a stílus akkor lehet hasznos, ha irreleváns vagy jelentéktelen ügyről van szó, vagy ha nincs elég időd vagy energiád a konfliktus megoldására.

– Alkalmazkodás: Ha ezt a stílust használod, akkor fontosnak tartod a másik fél céljait és érdekeit, de nem törődsz a sajátoddal. Engedékenyen és udvariasan viselkedsz, és elfogadod a másik véleményét. Ez a stílus akkor lehet hasznos, ha rájössz, hogy tévedtél, vagy ha fontosabb a harmónia, mint az igazság.

– Kompromisszum: Ha ezt a stílust használod, akkor részben fontosnak tartod mind a saját, mind a másik fél céljait és érdekeit, és igyekszel egy olyan megoldást találni, amely mindkettőtök számára elfogadható. Rugalmasan és reálisan állsz hozzá a helyzethez, és hajlandó vagy engedni valamennyit az igényeidből. Ez a stílus akkor lehet hasznos, ha egyenrangú felek között van konfliktus, vagy ha nincs idő vagy lehetőség egy jobb megoldás keresésére.

A Thomas – Killman teszt segíthet abban, hogy felismerd a saját konfliktuskezelési stílusodat, és hogy megtanuld, hogy melyik stílust mikor érdemes alkalmazni. Így hatékonyabban tudsz kommunikálni és együttműködni másokkal, és csökkentheted a konfliktusok negatív hatásait.

Miért hasznos a teszt?

Thomas-Kilmann teszt hasznos eszköz lehet személyes és szakmai fejlődéshez, mivel:

  • Segít felismerni a konfliktuskezelési preferenciákat.
  • Támogatja az önismeret és az önértékelés fejlesztését.
  • Lehetőséget ad a különböző stratégiák megismerésére és gyakorlására.
  • Elősegíti a hatékonyabb kommunikációt és problémamegoldást.

A tesztnek számos előnye van a személyes és szakmai fejlődésünk szempontjából:

Konfliktuskezelési preferenciák felismerése: Segít azonosítani, hogy melyik konfliktuskezelési stílust preferáljuk a leginkább. Ezáltal könnyebben felismerhetjük saját reakcióinkat és viselkedésünket konfliktusok során.

Önismeret és önértékelés fejlesztése: Mélyebb betekintést nyerhetünk saját magunkba. Ez segíti az önismeret és önértékelés fejlesztését, ami alapvető fontosságú a személyes fejlődés szempontjából.

Különböző stratégiák megismerése és gyakorlása: Az öt különböző konfliktuskezelési stílus megismerése lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljuk és fejlesszük a különböző stratégiákat különböző helyzetekben. Ezáltal rugalmasabbá válhatunk a különböző kihívásokkal való szembesülés során.

Hatékonyabb kommunikáció és problémamegoldás: A teszt által kinyert ismeretek segítenek fejleszteni kommunikációs és problémamegoldó készségeinket. Megtanulhatjuk, hogyan alkalmazzuk a megfelelő stratégiát a különböző helyzetekben, ezáltal elősegítve a hatékonyabb kapcsolatok kialakítását.

Remélem, hogy ez a bejegyzés hasznos volt számodra, és hogy kedvet kaptál a Thomas Killman teszt kipróbálásához. Ha igen, akkor ne habozz, hanem kattints a linkre, és kezdd el a tesztet most!

Ne habozz, hívj minket, és rendezz velünk egy izgalmas workshopot, ahol a konfliktuskezelés és befolyásolási technikák varázslatát elevenítjük meg. Fedezd fel, kik alkotják csapatodat, és ismerd meg azokat az egyedi tulajdonságokat, amelyek kiemelik őket a kommunikációs kihívásokban.

Legyél részese a sikeres konfliktuskezelés és befolyásolás varázsának, és lendítsd előre cégedet,  vállalkozásodat az eredményes kommunikáció erejével!

Itt tudsz jelentkezni a „KONFLIKTUSKEZELÉS, BEFOLYÁSOLÁS WORKSHOPRA”: JELENTKEZÉSI LAP

 

Hol található meg a teszt és a kiértékelése?

A Thomas-Kilmann tesztet és az értékelő lapot online megtalálod, például a Női Sikertréner weboldalán. Itt kitöltheted a tesztet, és az eredmények alapján megkapod a kiértékelést, amely segít megérteni a konfliktuskezelési stratégiáidat. Az értékelő lap segítségével megtudhatod, hogy melyik stratégiát alkalmazd jól, és mely területeken van szükség fejlesztésre.

A teszt és az értékelés segítségével jobban megismerheted saját magad és fejlesztheted konfliktuskezelé, befolyásolási készségeidet, ami hozzájárulhat a személyes és szakmai sikerhez.

Tudod mit! Klikkelj ide alább és teszteld magad!

Konfliktuskezelési stratégiák – Thomas-Kilmann teszt (noisikertrener.hu)

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva