+36 30 9937302

horvathandras@elmenyzona.hu

Blog

Belbin teszt – Csapatépítés (1)

TESZT a CSAPATÉPÍTÉSBEN (1. rész)

A Belbin teszt

Kulcs a sikeres csapatmunkához. Ismerd fel saját és társaid erősségeit, gyengeségeit! Belbin könyve praktikus példákkal és történetekkel segít a csapatdinamika megértésében és a fejlődésben.

Ha érdekel a csapatmunka, a csapatszerepek és a csapatdinamika, akkor érdemes elolvasnod Meredith Belbin: A team avagy az együttműködő csapat című könyvét. Ebben a könyvben Belbin bemutatja a híres Belbin tesztet, amely segít felmérni, hogy milyen szerepet töltünk be egy csapatban, és hogyan tudunk hatékonyan együttműködni másokkal.

A Belbin teszt egy önértékelő kérdőív, amely 8 különböző csapatszerepet különböztet meg.

A teszt alapján nyolc különböző csoportszerepet különböztetünk meg, amelyek mindegyikének megvannak a sajátos jellemzői, előnyei és hátrányai. A csoportszerepek a következők:

  • Vállalatépítő: jó szervező, gyakorlatias, fegyelmezett, de rugalmatlan és kevéssé fogékony az új ötletek iránt.
  • Elnök: képes mindenkit értékelni, célorientált, nyugodt, de átlagosan kreatív és intelligens.
  • Serkentő: küzd a cselekvésképtelenség, a hatékonyság hiánya, az önelégültség ellen, új utakat keres, szellem embere, de fellegekben jár, nem törődik a részletekkel és a formaságokkal, ingerültségre, türelmetlenségre, és erőszakra hajlamos.
  • Palánta: eredeti ötletekkel áll elő, nagy tudású, kiváló értelmi képességekkel rendelkezik, de kezdeti lelkesedés lankadásával elveszíti érdeklődését, individualista, komoly gondolkodású.
  • Forrásfeltáró: jó kapcsolattartó, jól értesült, meg tud felelni a kihívásoknak, extravertált, törekvő, érdeklődő, kommunikatív, de kényelmetlenül érzi magát egy megbeszélésen, ha az nincs megfelelő módon előkészítve és irányítva, támogatja azokat a javaslatokat, amelyeknek a csoport nem szentel kellő figyelmet.
  • Helyzetértékelő: megfontolt, józan, jó ítélőképességgel rendelkezik, előrelátó, gyakorlatias, de alulmotivált, másokat sem inspirál, túlságosan tárgyilagosan gondolkodik ahhoz, hogy lelkesedjen a közös célokért.
  • Csapatjátékos: jól reagál különféle személyiségekre és szituációkra, erősíti a csapatszellemet, társas hajlamú, jóindulatú, érzékeny, de kritikus pillanatokban határozatlan, nem tud vezéregyéniség lenni, aminek az lehet az oka, hogy túlságosan is figyelembe veszi a többiek véleményét.
  • Megvalósító: tökéletességre törekszik, nem hagy semmit befejezetlenül, precíz, rendszerető, lelkiismeretes, szorongó, de csekélységek miatt aggódik, nem tudja “elengedni magát

A teszt eredménye megmutatja, hogy melyik szerep illik leginkább a személyiségünkhöz, a képességeinkhez és a motivációnkhoz. A teszt nem azt mondja meg, hogy milyenek vagyunk, hanem hogy milyenek lehetnénk egy csapatban.

A Belbin teszt hasznos eszköz a csapatépítéshez, a konfliktuskezeléshez és a teljesítményjavításhoz. Segítségével megismerhetjük saját és mások erősségeit és gyengeségeit, valamint azt, hogy hogyan egészíthetjük ki egymást. A teszt alapján összeállíthatunk olyan kiegyensúlyozott és hatékony csapatokat, amelyekben mindenki hozzá tudja tenni a maga értékét és rávilágíthatunk arra is, hogy milyen fejlesztési területeink vannak, és hogyan tudunk fejlődni a csapatszerepeinkben.

A könyvben Belbin nemcsak a tesztet mutatja be részletesen, hanem számos példát és tanácsot is ad arra, hogy hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban. A könyv tele van izgalmas történetekkel és esettanulmányokkal, amelyek bemutatják a csapatszerepek hatását a különböző helyzetekben. A könyv elolvasása után jobban meg fogod érteni magad és másokat, valamint jobb csapattag és csapatvezető leszel.

Ha szeretnél többet megtudni a Belbin tesztről és a csapatszerepekről, akkor ne habozz elolvasni ezt a könyvet! Én szakértőként ajánlom neked ezt a remek olvasmányt, amely garantáltan gazdagítani fogja a tudásodat és az élményeidet!

Fedezd fel velünk a titkos összetevőket, amelyek fokozzák csapatod teljesítményét!

Ne habozz, hívj minket, és szervezz velünk egy lenyűgöző workshopot, ahol feltárjuk a csapatod rejtett potenciálját.

Ismerd meg, hogy kik alkotják a csapatodat, és milyen egyedi jellemzők teszik őket kiválóvá különböző kommunikációs helyzetekben.

Legyél részese a sikeres csapatépítés varázsának, és lendítsd előre vállalkozásodat az eredményes kommunikáció erejével!

Itt tudsz jelentkezni a „KULCS A SIKERES CSAPATMUNKÁHOZ WORKSHOPRA”: JELENTKEZÉSI LAP

 

Kattints ide alább és ha akarod töltsd ki a tesztet!

belbinteszt

 

TÁMOGASS MINKET!

Ne hagyd veszni, SZJA-d 1+1%-át!

Élményzóna Egyesület

Adószám: 18307766-1-02

Kapcsolat

Copyright © 2023 Élményzóna Egyesület | Minden jog fenntartva